Månadens fynd 13 april 2017

Månadens fynd - april 2017

Månadens fynd nu i april hittade vi vid våra undersökningar i kvarteret Ormen hösten 2016.

Under ett golv i ett av rummen kom ett 80-tal tobakspipor av en typ som kallades ”Turkpipor” plötsligt fram. Sådana pipor var skaftlösa och försågs med ett träskaft av hassel eller björk.

Piporna hittasNär vi bröt upp ett golv för att ta fram det underliggande golvet så hittade vi plötsligt en massa pipor som grävts ner.

Piporna har tillverkats på Grinds tegelbruk som låg vid Skanstull i Stockholm, ungefär där Eriksdalsbadet ligger idag. Bruket startade sin piptillverkning i slutet av 1700-talet och var vid tiden omkring år 1800 det näst största i Stockholm. Fram till 1817 tillverkade man där huvudsakligen vanliga kritpipor, men senare började man en tillverkning av den typ av pipor som vi hittat. Antagligen ska våra pipor dateras till senare hälften av 1800-talet.  Något liknande större fynd av sådana här pipor har tidigare inte gjorts.

 

PipornaDet här är ett litet urval av de pipor vi hittade.

Varför de hamnat under ett golv i kvarteret Ormen vet vi inte. Men vi kan väl förmoda att någon handelsman i huset hade ett lager med pipor som blivit omoderna och därför slängde dem i samband med någon ombyggnad.

 

 

 

 

 

Arkeologikonsult

Arkeologikonsult kommer fortlöpande att genomföra de arkeologiska undersökningarna i Slussenområdet under hela byggnationstiden. Det kommer att dyka upp många intressanta fynd och lämningar från olika epoker så fortsätt gärna följa vårt arbete här på Slussenportalen.

Kontakt

Telefon: 08-590 840 41

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Web: www.arkeologikonsult.se